Zonne-energie is een handig vorm van kernenergie. Zonne-energie wordt vooral de avond gebruikt, omdat het overdag genoeg energie heeft opgewekt. Als je een zonne-energie hebt ga je deze zoveel mogelijk moeten gebruiken wanneer het in overvloed is. Heb je niet zoveel apparaten? Geen probleem, zonnepanelen kun je ook in verschillende formaten vinden. Hoe kun je profiteren van zonne-energie? Wat zijn de voordelen van zonne-energie?

Voordelen van zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie is voordelig, omdat je niet veel hoeft uit te geven ervoor. De zonne-energie koop je eenmalig en de zon doet de rest. Je krijgt aan het eind zoveel elektriciteit dat je het niet meer kunt opmaken in een dag. Met de zonne-energie kan veel meer elektriciteit verbruiken dan het opwekt. De zonne-energie wordt opgewekt op momenten wanneer je hem niet nodig hebt. Dit zijn momenten waarbij je niet thuis bent dus uiteindelijk geen stroom verbruikt wordt.

Zonne-energie kun je overal toepassen waar er zonneschijn is. Heb je een vakantiehuis ergens op een afgelegen gebied dan kun je een zonne energie daar installeren, want toegang tot een elektriciteitsbron is onmogelijk.

Hoe kun je profiteren van zonne-energie

Om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het Zonne-energie kun je overdag bepaalde apparaten aan laten om het verbruik te verhogen. Overdag zijn het meestal apparaten als wasmachine of vaatwasser die je kunt laten draaien. Als je overdag thuis bent kun je apparaten zoals een elektrisch gasfornuis aanschaffen of een elektrische grasmaaier. Zo kun je overdag nuttig gebruik maken van de Zonne-energie.

In de avond kun je voorkomen dat er zoveel Zonne-energie verbruikt wordt. Je kunt het elektriciteitsverbruik verlagen door led verlichting te plaatsen. De led verlichting gebruikt weinig energie. Nutteloos verbruik dien je te vermijden zoals een oplader die nog aan de stopcontact zit zonder een toestel. In geval er lichten zijn die zomaar branden kun je deze ook vermijden door ze uit te schakelen.

Als je niet thuis bent, is er geen reden om je apparaten aan te laten staan. Je kunt ze zo programmeren dat ze gedurende deze tijd niet aan staan. Hiermee kun je jouw zonnepanelen laten opladen. Sommige apparaten zijn gemakkelijker dan andere om uit te stellen. Airco’s en zwembaden zijn bijvoorbeeld vaak makkelijker om dit te doen dan bijvoorbeeld je oven. Als je echter modernere apparaten heeft, hebben ze waarschijnlijk functies die dit al mogelijk maken om het je gemakkelijk te maken.

Op dagen dat de zonne-energie lager is doordat de zon niet schijnt en fel aan de hemel staat, wil je je verbruik spreiden. Kies één taak om aan te werken op een moment dat elektriciteit nodig is, doe dit en begin dan aan de andere dingen op uw lijst waarvoor je elektriciteit moet gebruiken.

Verschillende soorten zonnepanelen

Verschillende soorten zonnepanelen en systemen kunnen ook worden gebruikt om water te verwarmen. Thermische zonne-energie is een groener alternatief voor gasboilers en verwarmers. Fotovoltaïsche zonne-energie wordt gebruikt om al het andere dat elektrisch is van stroom te voorzien. Hierdoor is zonne-energie enorm veelzijdig. Het kan worden gebruikt in woestijnen, huizen of zelfs op stadsgebouwen of transport.

Er zijn ook verschillende zonnepanelen die anders presteren. Sommige hebben micro-omvormers, wat betekent dat elk zonnepaneel zijn eigen stroom en energie opwekt. Anderen hebben mogelijk een omvormer nodig voor het hele string systeem. Alle stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt, kan ook worden opgeslagen met behulp van zonnebatterijen. Deze kunnen zowel voor huiseigenaren als voor bedrijven werken en kunnen worden opgeschaald. Door stroom op te slaan, kunt je volledig onafhankelijk zijn van het net, wat betekent dat je alleen uw eigen stroom creëert en gebruikt.