De wintermaanden zijn nu echt aangebroken, wat betekent dat de temperatuur flink aan het dalen is. In deze koude wintermaanden, wanneer de dagen ook nog eens korter worden, is het belangrijk om je huis warm en gezellig te houden. Echter gaat dit vaak gepaard met hoge energiekosten. Gelukkig zijn er ook manieren om op een bewuste en zuinige manier je huis warm te houden. In deze blog hebben we hiervoor een aantal tips op een rijtje gezet, zodat ook jij zuinig de wintermaanden door kan komen. 

Tip 1: Slimme thermostaat instellingen

Het investeren in een slimme thermostaat is gegarandeerd de moeite waard. Een slimme thermostaat kan je namelijk op zo’n manier instellen dat de temperatuur automatisch daalt wanneer je niet thuis bent of ‘s nachts wanneer iedereen slaapt. Op deze manier geniet je van comfort wanneer het niet is, en bespaar je energie wanneer het niet nodig is. Daarnaast kan je met behulp van een app de thermostaat vaak op afstand bedienen, waardoor je op afstand de verwarming lager kan zetten wanneer je dit per ongeluk vergeten bent, of alvast aan kan zetten wanneer je bijna thuis bent. 

Tip 2: Houd de kou buiten

Wanneer je het voor elkaar hebt gekregen om het binnen lekker warm te krijgen, dan wil je natuurlijk dat dit ook blijft. Zorg er daarom voor dat de warme binnenblijft, en houd de kou buiten. Een van de grootste boosdoeners om hierbij rekening mee te houden is tocht. Controleer daarom ramen en deuren goed op eventuele kieren, hoe klein ze ook zijn, en gebruik toch strips om ze effectief te dichten. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet voor niets aan het stoken bent, en draagt het bij aan een energiezuinige leefomgeving. 

Tip 3: Isolerende raamfolie

Een andere manier om de warmte binnen te houden, is door gebruik te maken van isolerende raamfolie. Vooral in oude gebouwen, en bij ramen die niet gebruik maken van dubbel glas, gaat er vaak veel warmte verloren. Isolerende raamfolie biedt hier een oplossing voor, zonder gebruik te hoeven maken van ingrijpende maatregelen. De folie is gemakkelijk en snel aan te brengen op je ramen, en is bovendien nauwelijks zichtbaar. Daarnaast is het ook nog eens een goedkope oplossing, terwijl je wel significant kan besparen op je energiekosten. Voor meer informatie, kijk bijvoorbeeld eens naar de isolerende raamfolie van Raamfolie-Winkel, en kijk welk type folie het beste past bij jouw wensen. 

Tip 4: Energiezuinige verlichting

Doordat de dagen in de winter een stuk korter zijn, en het dus veel eerder donker is, zijn we genoodzaakt om al veel eerder de verlichting aan te doen. Dit verbruikt echter veel energie. Het is daarom belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Vervang bijvoorbeeld traditionele gloeilampen met energiezuinige LED- of spaarlampen. Deze verbruiken niet alleen minder energie, maar gaan ook nog eens langer mee. Zorg er daarnaast altijd voor dat je de verlichting uitzet wanneer je een kamer verlaat. Het is immers zonde om een lamp onnodig aan te laten staan!

Door de bovenstaande tips toe te passen, kan je in de koude wintermaanden genieten van een warm en energiezuinig huis. Deze slimme keuzes zorgen niet alleen voor comfort, maar zijn ook nog eens goed voor het milieu en je portemonnee!