Zonnepanelen zijn inmiddels een heuse trend geworden. In 2021 zijn er in Nederland ruim tien miljoen zonnepanelen geplaatst. Dat is een behoorlijk aantal. De ontwikkeling is ook zeer begrijpelijk. Vanwege de afwisselende energieprijzen is het aantrekkelijker geworden om je eigen energieleverancier te worden. Hoe? Door middel van zonnepanelen op het dak!

De plaatsing van zonnepanelen duurt in de meeste gevallen een dag. Het klinkt als een fluitje van een cent: een paar panelen op het dak monteren en klaar! Helaas is het niet zo gemakkelijk. Er moet op veel factoren gelet worden tijdens de plaatsing van de zonnepanelen. Hieronder delen wij een paar van deze factoren.

Richting het zuiden

Als jij hebt besloten om de zonnepanelen op jouw dak te laten plaatsen, is het verstandig om met enkele factoren rekening te houden. Het is bijvoorbeeld verstandig om de zonnepanelen naar het zuiden te richten. Op die manier worden de zonnepanelen het langst blootgesteld aan het zonlicht, waardoor het zonlicht optimaal gebruikt wordt. Of er nu sprake is van zonnepanelen den haag of zonnepanelen westland: pak er altijd even een kompas bij om het zuiden te vinden!

Een andere richting op?

In sommige gevallen is het financieel verstandiger om de panelen toch een andere richting op te laten wijzen. Waarom? Als er bijvoorbeeld sprake is van een schoorsteen dat schaduwen veroorzaakt, kan het verstandiger zijn om de panelen op een andere kant van het dak te plaatsen. Het is ook mogelijk dat er aan een zijde van de woning veel bomen of hoge gebouwen staan. Ook deze obstakels leiden tot schaduwen en dus minder opbrengst. 

Indien er sprake is van een plat dak, kan de oost-westopstelling ook beter zijn. Indien de panelen schuin worden geplaatst richting het zuiden, zorgt dit voor schaduw op de rij erachter. Om de schaduw te vermijden, zal er meer afstand tussen de panelen gecreëerd worden. Hierdoor passen er echter minder panelen op het dak. Om alsnog veel panelen kwijt te kunnen, kan de oost-westopstelling dus prettiger zijn. Bij deze opstelling zouden er wel twee rijen tegen elkaar aan geplaatst kunnen worden.

Paar centimeter van het dak vandaan

Zonnepanelen presteren slechter als het warm is. Door de panelen enkele centimeters van het dak vandaan te plaatsen, ontstaat er een luchtstroom achter de panelen die zorgt voor de nodige koeling. Op die manier zullen de zonnepanelen ook gedurende de warmere dagen optimaal werken!

Indak wordt ook steeds populairder. Zoals de naam al verklapt: de zonnepanelen liggen niet op, maar in het dak. Helaas kunnen deze zonnepanelen hun warmte minder goed kwijt, waardoor de panelen niet optimaal werken gedurende de warmere dagen.