Langzamerhand vindt er klimaatsverandering plaats. Naarmate de wereld warmer wordt, worden extreme weersomstandigheden frequenter en intenser, stijgt de zeespiegel, langdurige droogte zet voedselgewassen onder druk en veel dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. Alleen wij als individu kunnen er een oplossing aanbrengen. Hoe kun je klimaatsverandering afremmen? Wat zijn de stappen die je kunt ondernemen?

Het afremmen van klimaatsverandering

Je kunt klimaatverandering tegengaan door verstandig om te gaan met energie en ook nog geld te besparen. Het is altijd goed om bij jezelf te beginnen. Door energiezuiniger te worden, vervuil je niet alleen minder, maar bespaar je ook geld. Het is beter om bepaalde apparaten te vervangen. Ruil je oven in voor een warmtepomp, die werkt door warmte van de ene locatie te halen en naar een andere over te brengen. Je kunt ook een programmeerbare thermostaat installeren. Ruil je gasfornuis in voor een elektrisch fornuis, dat ook de luchtvervuiling binnenshuis zal verminderen.

Je moet computers, tv’s en andere elektronica altijd loskoppelen als je ze niet gebruikt. Was je kleding in koud water in de plaats van warm water. Hang je kleding op als je kunt en gebruik droogballen als dat niet kan. Maak uw huis winterklaar om te voorkomen dat warmte ontsnapt en probeer het in de zomer koel te houden zonder airconditioning. Overstappen op spaarlampen is ook een goede manier.

Let op je eten

Voedsel die we eten hebben effect op het milieu. Je kunt klimaatverandering voorkomen door meer vleesvrije maaltijden te nuttigen. Koop zoveel mogelijk biologisch en lokaal voedselproducten. Eet hoeveel je kunt of koop wat je nodig hebt, verspil geen voedsel. Je kunt ook zelf groenten planten en ook kippenkweek doen.

Groen transport

Het transport zorgt grotendeels voor klimaatvervuiling na de olie en gasindustrie. Je kunt deze voorkomen door het openbaar vervoer te gebruiken of een fiets te rijden. Rijd je een auto? Zorg ervoor dat het geen grote auto is, maar een elektrische of plug-in hybride auto.

Minder gebruiken en meer delen

Het komt voor dat we te veel van iets gebruiken terwijl het wel minder zou kunnen. In plaats van meer bezig te zijn met de laatste technologie kun je meer tijd doorbrengen in de natuur, met dierbaren zijn, een verschil maken voor anderen – biedt meer doel, erbij horen en geluk dan kopen en consumeren. En als we minder verbruiken, produceren we minder uitstoot en zijn we vriendelijker voor de aarde. Delen, maken, repareren, hergebruiken en composteren zijn allemaal goede plekken om te beginnen.

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering betekent een verandering in de gemiddelde omstandigheden zoals temperatuur en regenval in een regio gedurende een lange periode. Het klimaat op aarde verandert altijd gedurende lange perioden en is heter en koeler geweest dan nu, maar het tempo van verandering is de afgelopen decennia aanzienlijk versneld. Door de mens veroorzaakte klimaatverandering beïnvloedt de planeet op een manier die al het leven op aarde zou kunnen veranderen. Het is het grootste, meest urgente probleem waarmee we worden geconfronteerd.

Oorzaken klimaatverandering

Het probleem bij klimaatverandering is koolstof. Koolstof wordt over de hele planeet opgeslagen – in planten, bodem, oceanen, de aardkorst, zelfs in ons. We brengen koolstof in de atmosfeer als koolstofdioxide door activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen (kolen, olie en gas) en het kappen van bomen en het vernietigen van wetlands. Die koolstofdioxide hoopt zich op in de atmosfeer, samen met andere uitstoot van broeikasgassen, waardoor een “broeikaseffect” ontstaat, waarbij energie van de zon vast komt te zitten en de temperatuur op aarde stijgt. Tegenwoordig bevat de atmosfeer 42 procent meer koolstofdioxide dan vóór de industriële revolutie. Als er klimaatverandering plaatsvindt kan er ernstige gevolgen van verwarming voorkomen. Deze kunnen gevolgen hebben zoals bosbranden, droogtes, overstroming en het uitsterven van soorten.