De zon begint weer langzaam te schijnen, de lammetjes zijn geboren en de narcissen komen weer uit. Dat betekent echter ook dat je al bijna te laat bent om een vakantie te boeken. Dit jaar staat natuurlijk nog meer in het teken van duurzaamheid dan andere jaren. Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame vakantie. In dit artikel geven we een aantal goede manieren om jouw CO2-uitstoot te beperken op reis naar en op je vakantiebestemming. Veel plezier!

Een duurzaam reisplan

Het eerste wat je kunt doen, is het plannen van je reis naar je vakantiebestemming op een duurzame manier. Kijk bijvoorbeeld of er treinen rijden naar het resort in Kroatië en of je misschien met de elektrische auto naar het zuiden van Duitsland kan. Er zijn steeds meer opties om de CO2-uitstoot te beperken al voordat je aankomt op je plaats van bestemming. Ben jij een echte avonturier, ga dan liften naar Berlijn of Marseille. Of ben je een echte klusjesman, koop dan een elektrische bus en bouw deze om tot een camper.

Kies een duurzame bestemming

Steeds meer resorts in het zuiden van Europa worden aangepast aan de normen van deze tijd. Er liggen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, de stroom die uit de stopcontacten komt is groen en soms wordt er zelfs geëxperimenteerd met stroom van eb en vloed. Ook op de bestemming is het natuurlijk beter om het OV te nemen naar de plekken die je wilt bezoeken in plaats van een taxi of het huren van een auto. Ook is het goed om echt in de zee te zwemmen en niet in een zwembad: een zwembad is namelijk helemaal niet zo duurzaam om te onderhouden.

Let op bij het eten

Een van de redenen waarom we met z’n allen jaarlijks op vakantie gaan, is natuurlijk het eten. We willen weleens exclusiefs en nieuws op ons bord. Dat is helemaal prima: hoe meer het eten lokaal is geproduceerd, hoe beter het is voor het klimaat. Eet dus vooral de oesters uit Zeeland in Zeeland zelf. En ga genieten van Griekse yoghurt en gyros in Griekenland zelf. En als je dan lekker zit te eten, bestel dan een lekkere lokaal geproduceerde wijn.

Neem de caravan of camper

We riepen het al een keer eerder, maar een camper of een caravan duurzaam inrichten of zelfs helemaal zelf inrichten is een goede manier om duurzaam op vakantie te zijn. Zorg bijvoorbeeld dat het dak van de camper vol ligt met zonnepanelen. Bij het maken van zo’n camper, of het fixen van je oude camper, kun je bij https://camper-elektra.com/ terecht voor een camper elektra schema zodat je een precies overzicht hebt van hoe je de elektriciteit in zo’n voertuig aan kunt leggen.

Blijf dichter bij

Steeds vaker is het klimaat ook een reden voor mensen om lekker in eigen land te blijven en ook dat is zeker een manier om veel CO2 te besparen. Je kunt heerlijk in eigen land, of net over de grens, genieten van de lokale producten en gewoontes en tradities. Iedereen kan zo zijn kleine beetje bijdragen voor het algehele goed van de mensheid.