Wil je energie besparen? Energie besparen is nodig om niet duurzaam te leven. Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Je kunt je energie zelf opwekken. Maar hoe doe je dit.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de meest voorkomende hernieuwbare energiebron. Je plaatst ze op daken van een gebouw. Zonnepanelen, bekend als fotovoltaïsche energie (PV), vangen de energie van de zon op met behulp van fotovoltaïsche cellen. Ze hebben geen direct zonlicht nodig om te werken. De PV-cellen zetten zonlicht om in elektriciteit, die je kunt gebruiken voor jouw huishoudelijke apparaten en verlichting. Je kunt het warm water ook verwarmen met de energie van de zon met behulp van thermische zonnesystemen.

Voordelen van zonnepaneel

Zonne-energie is 100% groen en geeft geen kooldioxide of broeikasgassen af. Doorgaans kan een huishoudelijk PV-systeem je tussen de 1,3 – 1,6 ton of koolstof per jaar besparen (afhankelijk van waar je in het VK woont). Zonne-energie kan je ook geld besparen. Daglicht is volledig gratis, dus jouw energierekening wordt verlaagd. Je kunt ook profiteren van financiële prikkels.

Wind

Wanneer de wind waait, worden de bladen gedwongen om de turbine aan te drijven die elektriciteit opwekt. Hoe sneller de wind, hoe meer energie wordt geproduceerd. Dat is de reden waarom binnenlandse windenergie waarschijnlijk niet geschikt is als je in een bebouwde kom woont. Maar als jouw huis op een geëxposeerde of geïsoleerde plek staat. Net als zonne-energie, zal windenergie jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Een typische binnenlandse windturbine kan je ongeveer 3,4 ton koolstofdioxide per jaar besparen. Het kan ook jouw energierekening verlagen, nadat je voor de eerste installatie heb betaald. 

Biomassa systemen

Een andere populaire bron van hernieuwbare energie is een op hout gestookt verwarmingssysteem, ook wel biomassa systeem genoemd. Het gaat om het verbranden van houtpellets, snippers of stammen om jouw centrale verwarming en warm water boilers van stroom te voorzien. Of je kunt hem gebruiken om een ​​eenpersoonskamer te verwarmen. Je hebt wat ruimte nodig voor het systeem, dus het is normaal gesproken geschikt als je een groter huis hebt of in een landelijke omgeving woont.

Helpt je groen te worden

Zelfs als je denkt dat zonne-energie niet zo’n slim idee is of als je niet enthousiast wordt van het idee van een biomassa systeem, zijn er genoeg andere opties om mee te doen aan de groene energierevolutie.

Je kunt een micro-warmtekrachtkoppeling gebruiken om tegelijkertijd warmte en elektriciteit op te wekken, of je kunt meer dan genoeg elektriciteit produceren voor verlichting en huishoudelijke apparaten via waterkracht.

Verlies van huis energie

Je kunt op je eigen eenvoudige manier maar zorgvuldige doorloop uitvoeren en veel problemen in elk type huis opsporen. Deze “doe-het-zelf” energie-audit voor thuis zal niet zo grondig zijn als een professionele energiebeoordeling van het huis, maar het kan je helpen enkele van de gemakkelijker te adresseren gebieden aan te wijzen. Wanneer je door jouw huis loopt, houdt je een checklist bij van de gebieden die je hebt geïnspecteerd en de problemen die je hebt gevonden. Deze lijst helpt je bij het prioriteren van jouw energie-efficiëntie-upgrades. Ga er niet vanuit dat er geen mogelijkheden zijn om energie te besparen, alleen omdat jouw huis recentelijk is gebouwd, of zelfs nieuw. Energiebesparende technologie is de afgelopen jaren snel geëvolueerd en overtreft de training die algemeen beschikbaar is voor veel bouwers, waaronder enkele van de meest gerenommeerde.

Controleer op lekken in de binnenlucht, zoals openingen langs de plint of rand van de vloer en op kruispunten van de muren en het plafond. Controleer ook op lekken aan de buitenkant van jouw huis, vooral in gebieden waar twee verschillende bouwmaterialen samenkomen. Andere plaatsen om te controleren op lekken zijn onder meer ramen, deuren, verlichting en sanitair, schakelaars en stopcontacten. Controleer ook op open haard dempers. Zie luchtlekken detecteren voor gedetailleerde instructies om zelf luchtlekken op te sporen.